Сорт болгарской селекции.
Десертен безсеменен сорт Зорница
Признат от ИАСАС през 2012 г.
Сортът Зорница е създаден в Опитното лозе на ИЗС”Образцов чифлик”- Русе, чрез хибридизация на сортовете Русенско едро и Кинг руби. Кръстоската е направена през 1986 г. от Иван Тодоров, а морфологично, агробиологично и технологично проучване е извършено в сътрудничество с Галина Дякова и лозарският колектив на Института.
Десертен безсеменен сорт Зорница
Сортът Зорница е типичен десертен безсеменен сорт, който зрее през втората половина на септември. Гроздът е голям (400 g), изравнен, а зърното е едро (4.9 g), червено-сиво оцветено. Консистенцията на зърното е хрупкава, а вкусът е хармоничен със специфичен приятен плодов оттенък. Семената са в рудиментно състояние и не се усещат неприятно при консумация на гроздето. Сухото тегло на рудиментите в 100 зърна е 0.22 g.
Добивът грозде от хектар е около 16 т. Лозите имат повишена устойчивост на студ, а гроздето притежава добра транспортабилност. Подходящи подложки за сорта са SO4, Шасла Х Берландиери 41Б и Рупестрис дю Ло. Препоръчвани формировки са средностъблен Гюйо и Лира. Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировка Лира и капково напояване.
В консумативна зрялост гроздето съдържа 20 % захари и 5.4 g/l титруеми киселини. През вегетационни периоди с по-висока обща температурна сума, захарността на гроздето достига до 22-23 %, която е благоприятна за производството на стафиди. Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност.
Сортът Зорница е с повишена зимоустойчивост и е със средна чувствителност на криптогамни болести в границите на културната лоза Vitis vinifera ssp.sativa. При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20оС, проявява много добра възстановителна способност.
Добри условия за своето развитие и плододаване сортът намира на терени, където общата температурна сума за вегетацията на лозата е не по-малко от 3800-3900оС.
Гроздето на сорт Зорница е подходящо за консумация в прясно състояние и за преработка в стафиди и компоти. Добре се съхранява в хладилник и може да се предлага на пазара и през зимата.
Ссылка
В условиях юго-запада Кубани (плавневая зона) созревает в сентябре-октябре, в зависимости от сезона и нагрузки. Окрашивается и теряет кислоту рано, съедобен с конца августа. Хороший вкус набирает через месяц. Вкус простой с фруктовыми тонами. Мякоть мясисто-сочная. Внутри имеются мягкие рудименты, которые при еде не ощущаются совсем. Цвет ягод фиолетово-красный. Ягода, как для кишмиша, неприлично крупная, до 8-12г. Форма - вытянутый овал. Кисти выше среднего размера, рыхлые, веретеновидные.
Многолетняя лоза склонна к сильному утолщению. Впрочем, как многие "азиаты" и "европейцы". С набором древесины качество кистей становиться лучше.
В этом году плодоношение из замещающих почек. Причина тому поздние, весенние заморозки, по распускающеся почке. Грозди чуть меньше от обычного плодоношения.
Кто хочет - тот работает. Кто не хочет - ищет причину.
R6DDF (Ex CALL UD6AJW)